Jaakko Ojala Huutavan ääni verkossa

Annetaan anteeksi ystävät

Aikoinaan Siilinjärvellä tapeltiin ”nilsiäläisten” ja ”siilinjärveläisten” kesken. Minuakin on tönitty minulle tuiki tuntemattomien ”nilsiäläisten” toimesta, koska olin vastannut väärin kysymykseen:

”Oletko siilinjärveläinen?”

Ketään ei olisi auttanut, jos olisin alkanut kiertää ympäri kyliä julistaen, että ”nilsiäläiset” ovat hakanneet minut. Onneksi en ollut hyvin verkottunut ja onneksi ei ollut Facebookia. Muuten olisin saattanut niin tehdäkin.

”Nilsiäläiset” eivät minua nimittäin olleet tönineet, vaan kolme idioottia, ja jos olisin väittänyt toisin, olisin itse ollut aiheuttamassa ongelmaa, jonka uhriksi olin joutunut.

Viime lauantaina Support Soldiers of Odin Kuopio uutisoi Facebook-sivullaan:

”Siilinjärvellä turvapaikanhakijat hakanneet kaksi naista viime yönä. Molemmat joutuneet Kyssiin. Raahanneet tielle ja potkineet ja lyöneet myös liikennemerkillä.”

Saman asian uutisoi MV -lehti hetkeä myöhemmin omalla sivullaan otsikolla:

”Turvapaikanhakijat potkivat ja hakkasivat naisia Siilinjärvellä!”

Houkuttavaa luettavaa. Support Soldiers of Odin Kuopion kirjoituksella 327 tykkäystä ja 320 jakoa. MV -lehden jutulla 27 000 lukukertaa. Hämmentävää tässä jutussa, sen lisäksi, että sitä on käytetty mielestäni väärään tarkoitukseen, on se, että se ei näytä pitävän paikkaansa. Kuitenkin on moni siilinjärveläinen sen nyt lukenut ja reaktioista päätellen myös uskonut. Jopa siinä määrin, että sen johdosta ollaan järjestämässä tänä tulevana lauantaina mielenilmausta otsikolla:

”Suomi Ensin! Siilinjärveläisten turvallisuus ensin!”

Tässä Support Soldiers of Odin Kuopion ja MV -lehden väitteet väite kerrallaan verrattuna tämänhetkiseen tietoon asiasta:

Support Soldiers of Odin Kuopion väite:

- Siilinjärvellä turvapaikanhakijat hakanneet kaksi naista viime yönä.

Tämänhetkinen tieto asiasta:

- Kaksi joukkoa ihmisiä oli ärsytellyt toisiaan ravintolassa ja se oli johtanut konfliktiin ravintolan ulkopuolella, jossa yhtä naista on tönäisty.

Support Soldiers of Odin Kuopion väite:

- Molemmat naiset joutuneet Kyssiin.

Tämänhetkinen tieto asiasta:

- Yhtään naista ei ole joutunut Kyssiin.

Support Soldiers of Odin Kuopion väite:

- Turvapaikanhakijat ovat raahanneet naiset tielle ja potkineet ja lyöneet myös liikennemerkillä.

Tämänhetkinen tieto asiasta:

- Yhtään naista ei ole raahattu tielle, potkittu ja/tai lyöty liikennemerkillä.

MV -lehden väite:

- Turvapaikanhakijat potkivat ja hakkasivat naisia Siilinjärvellä!

Tämänhetkinen tieto asiasta:

- Kaksi ryhmää nujakoi ravintolaillan jälkeen. Sekä epäiltyinä että asianomistajina on sekä suomalaisia että turvapaikanhakijoita. 

Vaarallista tässä uutisoinnissa on tietenkin se, että sen avulla on rakennettu vastakkainasettelua kahden tunnistettavan ihmisryhmän välille. Tuollaista vastakkainasettelua pitäisi välttää kaikin keinoin, koska se aiheuttaa ongelmia, ei ratkaise niitä. Itse asiassa se aiheuttaa juuri sen ongelman, mitä se ajattelee olevansa estämässä, turvattomuuden.

MV -lehti esiintyy totuudentorvena – ja kuitenkin se lauantain tapahtumiin liittyen vääristelee totuutta vaarallisella tavalla. Support Soldiers of Odin Kuopio puhuu turvallisuudesta – ja kuitenkin he lauantain tapahtumia hyväksi käyttäen näyttävät olevan synnyttämässä tilannetta, joka on kaikkein syvimpien turvattomuuksien ytimissä.

Support Soldiers of Odin Kuopio jatkaa uutiseensa liittyen:

”Ottaako valtamedia kopin tästä vai eikö kerrota mitään?”

Haluaisin kysyä heiltä:

Ottaako Support Soldiers of Odin Kuopio? Olette aiheuttaneet vihaa kahden tunnistettavan ihmisryhmän välille jakamalla harhaanjohtavaa tietoa tilanteessa, joka on muutenkin tulenarka. Kun nyt näyttää siltä, että olette levittäneet väärää tietoa, teettekö korjauksen? Kun virheellänne näyttää olevan nyt laajempiakin seurauksia, pyydättekö anteeksi? Korjaatteko tulehduttamanne kahden ihmisryhmän väliset suhteet? Ne, jotka välittäisivät Siilinjärven turvallisuudesta, tekisivät mielestäni pikaisesti niin. Vaikka olisi itse tullut nujakassa tönityksikin.

Ja tiedoksi niille, jotka eivät jo tiedä: En ole vihreä enkä vasemmistolainen ja hallitsematonta maahantuloa olen vastustanut järjestelmällisesti alusta asti. Vastaanottokeskuksen perustamista Siilinjärvelle vastustin niin ikään perusteellisesti niillä resursseilla mitä minulla oli käytössä. Olen suhtautunut hallitsemattomaan maahantuloon vastustavasti, koska uskon, että kuntalaisten ja kansalaisten pitäisi saada vaikuttaa asioihin, jotka heihin vaikuttavat, ja uskon että asioiden pitäisi tapahtua laillisesti ja hallitusti.

Samaan aikaan ajattelen, enkä usko sen olevan ristiriidassa edellisen periaatteen kanssa, että kaikkia ihmisiä tulee rakastaa ja kohdella kunnioituksella, riippumatta siitä, mitä ryhmää he edustavat, mitä he ovat tehneet tai mikä on heidän taustansa. Eikö se ole ihan suomalainenkin ajatus - tai pohjoismainen? Ainakin se on kirjoitettuna lakiin ja mielestäni myös ihmisten omiintuntoihin.

Vastustan laitonta maahantuloa, mutta olen sitoutunut kunnioittamaan niiden ihmisten loukkaamatonta ihmisarvoa, jotka ovat maahan laittomasti tulleet. Vastustan harhaanjohtavaa kirjoittelua, mutta olen sitoutunut kunnioittamaan niiden ihmisten loukkaamatonta ihmisarvoa, jotka harhaanjohtavasti kirjoittavat. Ja puhumaan molemmista totta. Ja toivomaan molempien parasta.

Usein epäonnistun. Kaikki me epäonnistumme. Olisinhan itsekin ollut valmis kirjoittamaan niistä "nilsiäläisistä" yhtä ja toista. Ja he taas sitten minusta. Ei vaan ollut välineitä, mutta sydämessäni sen kuitenkin tein. Silloin on velvollisuutemme ottaa askel taaksepäin ja astua ulos siitä kierteestä, jonka sisään olemme tulleet imetyksi. Helppoa se ei ole, mutta niin kuin laulussa sanotaan:

”Annetaan anteeksi ystävät, annetaan anteeksi. Siinä on voimaa, siinä on voimaa, siinä on paljon voimaa!”

Tiedän, se kuulostaa siltä, niin kuin ei olisi. Siinä kuitenkin on.

​EDIT:

"Odinien väite" vaihdettu muotoon "Support Soldiers of Odin Kuopion väite"

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Reijo Jokela

”Nilsiäläiset” eivät minua nimittäin olleet tönineet, vaan kolme idioottia, ja jos olisin väittänyt toisin, olisin itse ollut aiheuttamassa ongelmaa, jonka uhriksi olin joutunut".

"Odinien väite":

Eli puhut siitä kuinka tuomittavaa on yleistää yksittäisen tekijän teko koko ryhmää koskevaksi ja sanojesi vakuudeksi yleistät yksittäisen kirjoittajan kirjoituksen koko ryhmää koskevaksi.

Käyttäjän JaakkoOjala kuva
Jaakko Ojala

Kiitos tästä!

Vaihdoin "Odinien väite" muotoon "Support of Soldiers of Odin Kuopion väite". Support Soldiers of Odin Kuopion sivulla kirjoitetun kirjoituksen voisi kuitenkin olettaa olevan koko tuota ryhmää koskeva. Siinä mielessä viite on mielestäni asiallinen. Toivottavaa tietysti on, että olisi vain yksittäisen ihmisen kirjoitus ja että Support Soldiers of Odin Kuopio tai Soldiers of Odin laajemmin pistäisi tuon yksittäisen kirjoittajan vastuuseen heidän nimensä väärinkäytöstä ja pahoittelisi tapahtunutta sekä ryhmänsä että yksittäisen kirjoittajan puolesta. Haluaisin uskoa noin, mutta nyt ei kuitenkaan siltä näytä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Suomi Ensin taitaa olla tämänkin jutun takana. Valitsevat eri seutukuntia uhreikseen. Toimivat kuten Itä-Ukrainassa ja saman toimeksiantajan alla.

Käyttäjän JaakkoOjala kuva
Jaakko Ojala

Tuon niminen taho siellä taitaa tosiaan olla järjestämässä. Toimeksiantajasta en tiedä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Niin siitä on se viite että Marco de Wit on vieraillut Donetskissa.
Taktiikka on että odotetaan jollain seudulla jotain tilannetta jossa on joku turvapaikanhakija osallistunut mihin tahansa kinaan. Siitä aletaan levittämään pötyjuttuja ja sitten mennään paikalle agitoimaan. Pahin oli Nurmijärven vaakunan töhriminen verellä näiden vihreiden miesten taholta. He eivät kaihda keinoja. Töhrivät Eeron, Juhanin, Aapon, Lauri ja muut veljekset verellä. En anna anteeksi, vaikka blogisi hienosti anteeksiantoa esittää.

Käyttäjän JaakkoOjala kuva
Jaakko Ojala Vastaus kommenttiin #5

Jospa kuitenkin antaisit. Se ei tarkoita sitä, ettei rikollisia pitäisi laittaa vastuuseen rikoksistaan. Se tarkoittaa vaan sitä, että haluaa rakastaa ja kunnioittaa kaikkia ihmisiä, heidän teoistaan riippumatta. Että haluaa heidän tosiparastaan. Antamalla anteeksi välttää nimittäin joutumasta osalliseksi siihen vihan kierteeseen, joka rikoksen on aiheuttanut. Voi ja pitää toimia asiallisesti ja lain vaatimalla tavalla, mutta ei vihasta vaan rakkaudesta.

Käyttäjän JaakkoOjala kuva
Jaakko Ojala Vastaus kommenttiin #5

Se mitä Nurmijärvellä on tapahtunut, on pelottavaa, ahdistavaa ja vaarallista.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #8

Kertoisitko myös muille mitä tuolla on oikeasti tapahtunut, kun kerran tapahtumat ovat herättäneet oikein pelkoa ja ahdistusta. Itse olen lukenut vain toisistaan poikkeavia juttuja tapahtumista. Eikö olisi hyvä saada ensin varmistettua tietoa tapahtumista, jotta tietäisi edes mitä pelkää ja minkä vuoksi ahdistuu/kokee vaaraa.

Käyttäjän JaakkoOjala kuva
Jaakko Ojala Vastaus kommenttiin #10

Kuten olen yllä kirjoittanut, ovat alla olevat tiedot ne, jotka oleellisesti liittyvät Support Soldiers of Odinin ja MV-lehden huomiota herättäneeseen uutisointiin. Ne ovat asiaa tutkivalta ylikomisario Arto Elomaalta.

Tässä vielä kertauksena:

Support Soldiers of Odin Kuopion väite:

- Siilinjärvellä turvapaikanhakijat hakanneet kaksi naista viime yönä.

Tämänhetkinen tieto asiasta:

- Kaksi joukkoa ihmisiä oli ärsytellyt toisiaan ravintolassa ja se oli johtanut konfliktiin ravintolan ulkopuolella, jossa yhtä naista on tönäisty.

Support Soldiers of Odin Kuopion väite:

- Molemmat naiset joutuneet Kyssiin.

Tämänhetkinen tieto asiasta:

- Yhtään naista ei ole joutunut Kyssiin.

Support Soldiers of Odin Kuopion väite:

- Turvapaikanhakijat ovat raahanneet naiset tielle ja potkineet ja lyöneet myös liikennemerkillä.

Tämänhetkinen tieto asiasta:

- Yhtään naista ei ole raahattu tielle, potkittu ja/tai lyöty liikennemerkillä.

MV -lehden väite:

- Turvapaikanhakijat potkivat ja hakkasivat naisia Siilinjärvellä!

Tämänhetkinen tieto asiasta:

- Kaksi ryhmää nujakoi ravintolaillan jälkeen. Sekä epäiltyinä että asianomistajina on sekä suomalaisia että turvapaikanhakijoita.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #8

Se on raskasta nähdä. Anteeksianto ei voi tapahtua ennenkuin on saanut ilmaista suuttumuksensa.
Nämä donetskimarkot eivät myöskään tule esim tänne vaan toimivat roisiryhmissä joihin ei voi mennä keskustelemaan, koska joutuu uhkailujen kohteeksi.

Käyttäjän JaakkoOjala kuva
Jaakko Ojala Vastaus kommenttiin #11

Tämän kyseisen Markon mahdollisista Donetski -yhteyksistä tai niiden merkityksistä en tiedä. Toivon, että se mitä kerrot, ei olisi totta, mutta saattavat ollakin. Tätä Siilinjärven tulevaa tapahtumaa ainakin leimaa nuo mainitsemani tiedotteet ja olen ymmärtänyt että sekä Support Soldiers of Odinin, MV-lehden että Suomi Ensin -liikkeen välillä on yhteyksiä. Riippumatta siihen, onko noissa syytöksissäsi laajemminkin perää, uskon kuitenkin näihin ”donetskimarkoihin” enemmän kuin sinä. Minun on pakko uskoa, koska olen itse hyvin samanlainen. Monesti olen täynnä vihaa ja valitettavan usein myös toimin vihassa. Silti näen, että minunkin on vielä mahdollista oppia rakastamaan. Jopa vihamiehiänikin.

Käyttäjän JaakkoOjala kuva
Jaakko Ojala Vastaus kommenttiin #17

Donetskissa näkyy tosiaan käyneen. Kertooko se jotain hänen tukijoistaan tai ei, ja mitä, sitä en silti tiedä, enkä ymmärrä. Kuka hänen tukijansa edes voisi olla tai mitä vihjailet, sitäkään en oikein hahmota. Sitä mieltä kuitenkin olen, että tämän mielenilmauksen ajoitus on huono. Ja sen tarkoitusperät epäilyttävät. Tuntuu niin kuin mielenilmauksella haluttaisiin tulehduttaa jo ennestään tulehtunutta tilannetta. Jos niin on, niin en ymmärrä miksi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #30

Taisit kuitenkin itse vastata kysymykseesi. Jos Euroopan maiden kansalaiset saadaan riitelemään keskenään se antaa Venäjästä vahvan ja yhtenäisen kuvan suhteessa Eurooppaan.

Käyttäjän JaakkoOjala kuva
Jaakko Ojala Vastaus kommenttiin #11

Tunteita on tosiaan hyvä päästä ilmaisemaan, mutta ei hajottavalla tavalla, vaan rakentavalla.

Reijo Jokela

"Support Soldiers of Odin Kuopion väite:
- Molemmat naiset joutuneet Kyssiin".
Jo pikainen vilkaisu tuo porukan sivuille osoitti, että tuo tieto on korjattu muotoon yksi mies joutui käymään Kyssissä.

Käyttäjän JaakkoOjala kuva
Jaakko Ojala

Hienoa!!!

Nyt puuttuu enää anteeksipyyntö ja se, että korjataan ne kahden ihmisryhmän välit, jotka on tulehdutettu!

Käyttäjän JaakkoOjala kuva
Jaakko Ojala

Mieliharmikseni jouduin toteamaan, että antamasi tieto, Reijo, ei pitänytkään paikkaansa. No, toivossa on hyvä elää ja myös eletään!

Reijo Jokela

Kyllä se piti. Tuolla sivulla tuo annettu tieto oli korjattu kuten mainitsin. En olisi muuten asiasta maininnut. En ottanut kantaa korjatun tiedon paikkaansapitävyyteen.

Käyttäjän JaakkoOjala kuva
Jaakko Ojala Vastaus kommenttiin #23

Nyt minäkin sen huomasin! Tämä on todella hieno ja rohkea teko Support Soldiers of Odin Kuopiolta!

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Parin viikon takaiset 'nakkikioskijonotappeluasiantuntijat' loistavat poissaolollaan. Johtuneeko siitä, että tämä on niin selkeästi poliittista väkivaltaa? Kukaan ei edes spekuloi kompastumisen mahdollisuudesta...

Käyttäjän JaakkoOjala kuva
Jaakko Ojala

Kiitos tästä!

Mitäköhän mahdat tarkoittaa noilla nakkikioskijonotappeluasiantuntijoilla? :)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

SVL:n taannoisen tapahtuman kuolemaan johtaneen pahoinpitelyn jälkeen tämä alusta oli mustanaan noita asiantuntijoita, jotka tiesivät tapahtuneen olevan verrattavissa nujakkaan öisessä nakkikioskijonossa. Jostain syystä loistavat nyt poissaolollaan. Tuskin asiantuntemuksen puutteesta, vaan siitä johtuen ettei tässä ollut sellaisesta kyse.

Tarkoitin kommentin ironiseksi sivallukseksi kyseisille 'asiantuntijoille'.

Käyttäjän JaakkoOjala kuva
Jaakko Ojala Vastaus kommenttiin #21
Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Mistä Max Stenbäck tietää, että taannoinen nuoren miehen kuolema johtui SVL:n yhden jäsenen potkusta Helsingin Asema-aukiolla? Kun ymmärtääkseni kuolemansyytä tutkitaan edelleen, eikä poliisi ole antanut siitä tarkempaa tietoa. Olen lukenut, että yksi nuori mies potkaisi toista nuorta miestä, joka kaatui ja loukkasi itsensä. Myöhemmin mies kuoli ja kuolinsyytä tutkitaan edelleen. Potkaisijaa epäillään pahoinpitelystä ja törkeäastä kuolemantuottamuksesta. Ei kuitenkaan vielä tuomittu kummastakaan. Tähän päättelyyn riittää vain arkijärki eikä tarvita MV -lehteä eikä muitakaan spekulantteja.

Käyttäjän JaakkoOjala kuva
Jaakko Ojala

Näissä asioissa on tosiaan oltava tarkka, erityisesti silloin kun tutkinta on vielä kesken. Ja mahdollisesti sen jälkeenkin. Ja erityisesti silloin, kun aihe on räjähdysherkkä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Olet täysin oikeassa. Muotoiluni on huono, kuska se implikoi syy-yhteyttä. Olisi pitänyt kirjoittaa epäilty kuolemantuottamus.

Käyttäjän VinKuivalainen kuva
Väinö Kuivalainen

Kommenttina "virallisen" lehdistön ja Mv: n vertailusta, taitaa totuus löytyä puolivälistä, sillä tunnen hyvin muutaman silmin-näkijän, joka kertoi ihan muuta, kun virallinen lehdistö ja poliisi. Totuushan on, että kun jotakin tapahtuu,syy vieritetään virallisen byroon ansiosta poikkeuksetta paikallisten syyksi.Poliisikin on epävirallisesti tunnustanut näin tapahtuvan, syy, ohjeet on annettu ylempää. Sama toistuu aina kun tapahtuu, sama oli uutisointi, kun pikkutytöt kesällä mamu uroiden toimesta uimarannalla juotettiin ja doobattiin, ei ole muuten tuloksista kuulunut. Ihan vaan lopuksi miksi ei voida olla maassa maan tavalla, näin kun edellä, menetellään jatko on taattua, mikään ei muutu, ennen kuin mamut on siellä mistä tulivatkin

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Samaa mieltä Jaakon kanssa; Vaikka siirtolais/pakolaiskriisi on hoidettu luokattoman heikosti, niin tilanne pitää nyt vain hoitaa ja ihmisiin aina suhtautua hyvin ja sivistyneesti.

Mitä nyt Oulussa tunnen muutaman irakilaisen, niin ihan tavallisilta jantusilta ne vaikuttaa. Itsekin saattaisin olla ko. porukassa jos olisin irakilaisnuori.

Tämäkin homma siis hoituu sitä paremiin mitä fiksummin me nyt olemme/toimimme.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Olen samaa mieltä. Kun asiat ovat polarisoituneet ja tulenarkoja, spekulantit saavat aikaan lisää vastakkainasettelua. Lopulta huudetaan kilpaa kuulematta muuta kuin omaa ääntä. Jokaiselle ansionsa mukaan, oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti.

Toimituksen poiminnat