Annetaan anteeksi ystävät

Aikoinaan Siilinjärvellä tapeltiin ”nilsiäläisten” ja ”siilinjärveläisten” kesken. Minuakin on tönitty minulle tuiki tuntemattomien ”nilsiäläisten” toimesta, koska olin vastannut väärin kysymykseen:

”Oletko siilinjärveläinen?”

Ketään ei olisi auttanut, jos olisin alkanut kiertää ympäri kyliä julistaen, että ”nilsiäläiset” ovat hakanneet minut. Onneksi en ollut hyvin verkottunut ja onneksi ei ollut Facebookia. Muuten olisin saattanut niin tehdäkin.

”Nilsiäläiset” eivät minua nimittäin olleet tönineet, vaan kolme idioottia, ja jos olisin väittänyt toisin, olisin itse ollut aiheuttamassa ongelmaa, jonka uhriksi olin joutunut.

Viime lauantaina Support Soldiers of Odin Kuopio uutisoi Facebook-sivullaan:

”Siilinjärvellä turvapaikanhakijat hakanneet kaksi naista viime yönä. Molemmat joutuneet Kyssiin. Raahanneet tielle ja potkineet ja lyöneet myös liikennemerkillä.”

Saman asian uutisoi MV -lehti hetkeä myöhemmin omalla sivullaan otsikolla:

”Turvapaikanhakijat potkivat ja hakkasivat naisia Siilinjärvellä!”

Houkuttavaa luettavaa. Support Soldiers of Odin Kuopion kirjoituksella 327 tykkäystä ja 320 jakoa. MV -lehden jutulla 27 000 lukukertaa. Hämmentävää tässä jutussa, sen lisäksi, että sitä on käytetty mielestäni väärään tarkoitukseen, on se, että se ei näytä pitävän paikkaansa. Kuitenkin on moni siilinjärveläinen sen nyt lukenut ja reaktioista päätellen myös uskonut. Jopa siinä määrin, että sen johdosta ollaan järjestämässä tänä tulevana lauantaina mielenilmausta otsikolla:

”Suomi Ensin! Siilinjärveläisten turvallisuus ensin!”

Tässä Support Soldiers of Odin Kuopion ja MV -lehden väitteet väite kerrallaan verrattuna tämänhetkiseen tietoon asiasta:

Support Soldiers of Odin Kuopion väite:

– Siilinjärvellä turvapaikanhakijat hakanneet kaksi naista viime yönä.

Tämänhetkinen tieto asiasta:

– Kaksi joukkoa ihmisiä oli ärsytellyt toisiaan ravintolassa ja se oli johtanut konfliktiin ravintolan ulkopuolella, jossa yhtä naista on tönäisty.

Support Soldiers of Odin Kuopion väite:

– Molemmat naiset joutuneet Kyssiin.

Tämänhetkinen tieto asiasta:

– Yhtään naista ei ole joutunut Kyssiin.

Support Soldiers of Odin Kuopion väite:

– Turvapaikanhakijat ovat raahanneet naiset tielle ja potkineet ja lyöneet myös liikennemerkillä.

Tämänhetkinen tieto asiasta:

– Yhtään naista ei ole raahattu tielle, potkittu ja/tai lyöty liikennemerkillä.

MV -lehden väite:

– Turvapaikanhakijat potkivat ja hakkasivat naisia Siilinjärvellä!

Tämänhetkinen tieto asiasta:

– Kaksi ryhmää nujakoi ravintolaillan jälkeen. Sekä epäiltyinä että asianomistajina on sekä suomalaisia että turvapaikanhakijoita. 

Vaarallista tässä uutisoinnissa on tietenkin se, että sen avulla on rakennettu vastakkainasettelua kahden tunnistettavan ihmisryhmän välille. Tuollaista vastakkainasettelua pitäisi välttää kaikin keinoin, koska se aiheuttaa ongelmia, ei ratkaise niitä. Itse asiassa se aiheuttaa juuri sen ongelman, mitä se ajattelee olevansa estämässä, turvattomuuden.

MV -lehti esiintyy totuudentorvena – ja kuitenkin se lauantain tapahtumiin liittyen vääristelee totuutta vaarallisella tavalla. Support Soldiers of Odin Kuopio puhuu turvallisuudesta – ja kuitenkin he lauantain tapahtumia hyväksi käyttäen näyttävät olevan synnyttämässä tilannetta, joka on kaikkein syvimpien turvattomuuksien ytimissä.

Support Soldiers of Odin Kuopio jatkaa uutiseensa liittyen:

”Ottaako valtamedia kopin tästä vai eikö kerrota mitään?”

Haluaisin kysyä heiltä:

Ottaako Support Soldiers of Odin Kuopio? Olette aiheuttaneet vihaa kahden tunnistettavan ihmisryhmän välille jakamalla harhaanjohtavaa tietoa tilanteessa, joka on muutenkin tulenarka. Kun nyt näyttää siltä, että olette levittäneet väärää tietoa, teettekö korjauksen? Kun virheellänne näyttää olevan nyt laajempiakin seurauksia, pyydättekö anteeksi? Korjaatteko tulehduttamanne kahden ihmisryhmän väliset suhteet? Ne, jotka välittäisivät Siilinjärven turvallisuudesta, tekisivät mielestäni pikaisesti niin. Vaikka olisi itse tullut nujakassa tönityksikin.

Ja tiedoksi niille, jotka eivät jo tiedä: En ole vihreä enkä vasemmistolainen ja hallitsematonta maahantuloa olen vastustanut järjestelmällisesti alusta asti. Vastaanottokeskuksen perustamista Siilinjärvelle vastustin niin ikään perusteellisesti niillä resursseilla mitä minulla oli käytössä. Olen suhtautunut hallitsemattomaan maahantuloon vastustavasti, koska uskon, että kuntalaisten ja kansalaisten pitäisi saada vaikuttaa asioihin, jotka heihin vaikuttavat, ja uskon että asioiden pitäisi tapahtua laillisesti ja hallitusti.

Samaan aikaan ajattelen, enkä usko sen olevan ristiriidassa edellisen periaatteen kanssa, että kaikkia ihmisiä tulee rakastaa ja kohdella kunnioituksella, riippumatta siitä, mitä ryhmää he edustavat, mitä he ovat tehneet tai mikä on heidän taustansa. Eikö se ole ihan suomalainenkin ajatus – tai pohjoismainen? Ainakin se on kirjoitettuna lakiin ja mielestäni myös ihmisten omiintuntoihin.

Vastustan laitonta maahantuloa, mutta olen sitoutunut kunnioittamaan niiden ihmisten loukkaamatonta ihmisarvoa, jotka ovat maahan laittomasti tulleet. Vastustan harhaanjohtavaa kirjoittelua, mutta olen sitoutunut kunnioittamaan niiden ihmisten loukkaamatonta ihmisarvoa, jotka harhaanjohtavasti kirjoittavat. Ja puhumaan molemmista totta. Ja toivomaan molempien parasta.

Usein epäonnistun. Kaikki me epäonnistumme. Olisinhan itsekin ollut valmis kirjoittamaan niistä "nilsiäläisistä" yhtä ja toista. Ja he taas sitten minusta. Ei vaan ollut välineitä, mutta sydämessäni sen kuitenkin tein. Silloin on velvollisuutemme ottaa askel taaksepäin ja astua ulos siitä kierteestä, jonka sisään olemme tulleet imetyksi. Helppoa se ei ole, mutta niin kuin laulussa sanotaan:

”Annetaan anteeksi ystävät, annetaan anteeksi. Siinä on voimaa, siinä on voimaa, siinä on paljon voimaa!”

Tiedän, se kuulostaa siltä, niin kuin ei olisi. Siinä kuitenkin on.

​EDIT:

"Odinien väite" vaihdettu muotoon "Support Soldiers of Odin Kuopion väite"

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu